maandag 20 augustus 2012

Het Zwitser wonen- gevoel

Al vrij lang, minstens 25 jaar, ga ik in de zomer naar Zwitserland. Het is een heerlijk land. Wij zitten altijd rond het meer van Genève, ergens op een berg. De temperatuur, omgeving, mensen, eten, nogmaals het is er heerlijk. Je kijkt je ogen uit. Maar niet alleen vanwege de prachtige natuur, ook de chalets in de bergen zijn mooi, sommigen zijn echt juweeltjes en perfect onderhouden. Uiteraard staan er ook halve ruïnes tussen, maar dat mag :-). Het geeft mij een heerlijk warm Zwitser leven gevoel, mijn Zwitser leven gevoel met het even een chalet bewonen, koken met streekproducten, kaasfondue happen op een berg in the middle of nowhere, lange wandelingen maken door de bossen en bergen, veel gezonde lucht opsnuiven.
De Zwitserse mensen in de bergen hebben ook een 'way of life'. Met mijn foto's heb ik geprobeerd om die 'way of life' te vertalen naar mijn Zwitser Wonen-gevoel. 
Ik noem: hartjes, geraniums, hertjes, rood/wit geruite gordijnen, hout, dennenappels, lekker eten, koeien met een koeienbel en chalets. 

Chalet volgens Wiki:
Een chalet (châlet) is de benaming van een houten woning of boerderij, zoals die in de Alpenlanden gebouwd placht te worden.
Het woord vindt haar oorsprong in het Arpitaans sprekende Alpengebied en komt vermoedelijk van het Middeleeuws-Latijnse woord calittum, dat schuilplaats betekent. Met een chalet werd oorspronkelijk dan ook een herdershut aangeduid.
Later is het woord overgegaan op veel grotere behuizingen, waar een of meerdere gezinnen konden wonen. Ook deze lagen in het Alpenweidegebied en werden alleen 's zomers gebruikt.
Kenmerkend zijn het betrekkelijk vlakke zadeldak met overhangende dakranden, alsmede balkons of galerijen. Een origineel chalet is gewoonlijk van zwaar hout gebouwd, ter isolatie. Deze houten wanden rusten op een natuurstenen muurtje. Ook zijn er zware luiken voor de vensters, wat nodig was in verband met de tijdelijke bewoning.
De eerste Europese toeristen bestonden uit rijkere mensen die vaak een land als Zwitserland als bestemming hadden. Zij romantiseerden het chalet en imiteerden de kenmerken ervan via de zogeheten chaletstijl, die vooral tegen het eind van de 19e eeuw furore maakte. Zo ging de naam chalet over op allerlei villa's en vakantiewoningen, die doorgaans niets met het oorspronkelijke chalet meer van doen hadden.Bezoek ook eens mijn Pinterest Suisse-pagina 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten